Поредно социологическо проучване в САЩ показва спадащата популярност на президента Барак Обама.

51% от анкетираните американци не искат да го видят като победител на президентските избори през 2012 г., показва социологическо проучване на института "Галъп", цитирано от ИТАР-ТАСС. "За" Обама са 46 на сто от анкетираните хиляда души.

От друго проучване на социологическия институт "Расмусен рипортс", публикувано преди дни, пък стана ясно, че рейтингът на Обама е паднал рекордно ниско. Само 41% от анкетираните 1500 граждани на САЩ в момента одобряват дейността му, а 58 на сто се отнасят негативно към действията му.

Междувременно стана факт и първата оставка в екипа му. Директорът на Белия дом за бюджета Питър Орсаг напуска своя пост, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на източници от Демократическата партия.

Орсаг ще подаде официално оставка в близките седмици. 41-годишният икономист, който планира да се ожени през септември, никога не е имал намерение да остава на поста повече от 2 години. Той иска да напусне преди началото на следващия бюджетен сезон през юли, обясниха източници на медиите.

Сред вероятните заместници на Орсаг са Лора Д'Андреа Тайсън - икономист от Калифорнийския университет, Джийн Сперлинг - съветник на министъра на финансите Тимъти Гайтнър, и Робърт Грийнстийн - изпълнителен директор на Центъра за бюджетни и политически приоритети. Тайсън и Сперлинг са бивши икономически съветници на Белия дом при управлението на президента демократ Бил Клинтън.

Източник: БТА