Правителството ще разгледа на редовното си заседание утре програмата за преброяването на населението и жилищния фонд в България през 2011 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Целта на преброяването е да се получат статистически данни за броя и състава на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност и други демографски и етнокултурни признаци, за размерите и характеристиките на сградния и жилищния фонд, за условията на живот на хората и конкретната социалноикономическа и демографска ситуация в страната.

За първи път се предвижда възможността да се използва интернет за попълване на електронен формуляр, както и възможността за използване на данни от административни регистри и информационни системи.

Също така за първи път преброяванията в държавите членки на Европейския съюз ще бъдат в една и съща година.

В България това ще стане в периода от 8 часа на 10 март до 20 часа на 24 март 2011 г. От 1 до 14 септември (включително) т.г. ще се проведе пробно преброяване на населението в три области в страната - Плевен, Велико Търново и Стара Загора.

Целите на пробното преброяване са да се тества разработеният инструментариум и организацията на преброяването, както и да се получи предварителна представа за броя на тези, които ще използват интернет за попълване на електронен преброителен формуляр.

Източник: bTV