Пакетът от антикризисни мерки, приет от дясноцентристкото румънско правителство за ограничаване на публичния дефицит, е частично противоконституционен, се посочва в решение на Конституционния съд на страната.

"Разпоредбите на член девети, които указват намаляване с 15% на пенсиите в закона за овладяване на публичния дефицит, са противоконституционни", посочва съдът в комюнике.

Румънското правителство искаше да съкрати с 25% заплатите в публичния сектор и с 15% пенсиите, съгласно препоръките на МВФ и ЕС. Целта на страната е да намали нивото на публичния дефицит до 6,8% от БВП през 2010 г. Решението за намаляване на заплатите в публичния сектор с 25% беше определено като конституционно.

Решението на Конституционния съд може да попречи на отпускането на нов транш от спасителното споразумение от 20 милиарда евро, подписано миналата година между Румъния, МВФ, ЕС и Световната банка.

След години на стабилен икономически растеж, балканската страна изпадна в рецесия през 2009 г., когато БВП на страната се сви със 7,2%. През 2010 г. се очаква свиване на икономиката с още 0,5%.

Източник: БГНЕС