Поорязаните доходи и страховете за тях не е причина да се откажете от кратко пътешествие до някой от красивите градове на Източна или Западна Европа, който няма да се окаже пагубен за финансите ви. Представяме ви няколко дестинации, които имат предимството да са в рамките на ЕС и са подходящи почти за всеки джоб:

Лисабон

Красивият старинен Лисабон е подходящ и за туристи с доста оскъден бюджет, които търсят спокойствие, летен бриз и пясъчни плажове. Португалия е сред страните с по-нисък стандарт на живот в ЕС и това естествено влияе на цените. Тук можете спокойно да се насладите на някой нощен клуб и градския романс фадо в местните кръчми. Кафе еспресо струва около половин евро, а един приличен обяд около 5-10 евро.

Рига

Тази почти непозната за нас дестинация е смятана за една от най-очарователните в Европа. Средновековната архитектура на града съперничи на тази на Прага, осеяно е с чаровни магазинчета и интимни ресторанти, а кризата така свали цените, че сега в хотел пет звезди може да се отседне за 30 евро, а в хостел за 15 евро.

Берлин

Невероятно, но финансовият център на Европа, е евтина туристическа дестинация, в която нивото на услугите е високо като в цяла Германия. Ако вместо пълноценен отпуск, имате няколко дни да се откъснете от реалността, Берлин е град със зелени оазиси, културни забележителности и кипящ живот. Дори и след като цените се повишиха, може да се намери хотел за 25-40 евро или хостел за около 10 евро.

Прага

Прага е един от най-красивите, самобитни и романтични градове в Европа, отличаващ се от Париж и Виена може би само по цените. Кризата накара местните хотелиери да измислят нови и нови предложения и стая близо до центъра със закуска може да се наеме и за 30 евро. Извън скъпата туристическа част, цял обяд може да излезе 8-15 евро.

Будапеща

Уви, Будапеща вече не е толкова евтина, колкото е била преди години, но да се насладите на бароковата архитектура и минералните й бани е все още може и на прилична цена. Цените на хотелите са между 30-40 евро, а приличен обяд струва около 10 евро.

Вилнюс

Това е може би последен шанс за пътешественика да разгледа Европейската столица на културата за 2009 г. на сравнително ниска цена, предвид че от догодина Литва ще стане част от еврозоната. Центърът на града е внесен в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО като най-значителния бароков архитектурен ансамбъл. А приятната атмосфера на старинния град все още е достъпна и за скромни бюджети.

Станете наш почитател във Facebook