Държавната комсия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) утвърди окончателно новите цени на газа, парното и тока от 1 юли.

От началото на следващия месец синьото гориво поскъпва с 24.63%. Това води увеличение на цената на парното и топлата вода средно за страната с 12%. Цената на тока също скача, но под 2%, реши ДКЕВР на закрито заседание днес.

Повишението на газа е спрямо сега действащата цена. Синьото гориво ще се продава от следващия месец за 542.50 лв. за 1000 кубически метра без ДДС.

Пределната продажна цена на природния газ за второто тримесечие на 2010 г., постановена с решение на ДКЕВР, е 458.21 лв. за 1000 кубически метра, но тази цена бе намалена със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Ако постановеното сега увеличение на цената бъде пресметнато спрямо утвърдената от ДКЕВР цена от 1 април, то увеличението е с 18.39%.

Днешното решение утвърждава възможно най-ниското увеличение на цената на газа, обсъждано от регулатора и прогнозирано от председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Преди дни той изтъкна, че много трудно ще се намери начин за смекчаване на поисканото от "Булгаргаз" поскъпване от 29.6%. Коригиран е начинът на определяне на курса долар - евро, обясни днес Семерджиев. По-голямо ще е увеличението на нощната тарифа.

От "Булгаргаз" коментираха, че при определеното от ДКЕВР поскъпване дружеството ще продава на загуба. Ръководството на компанията не изключи възможността да обжалва решението на ДКЕВР, след като се запознае официално с мотивите на регулаторната комисия.

От "Овергаз" обявиха, че за техните абонати увеличението ще бъде по-ниско - 16% за домакинствата и 17-21% за промишления и публичния сектор.

Причината е, че цената на дружествата на "Овергаз" се състои от два компонента - стойността на газа на "Булгаргаз" и цената за разпределение и снабдяване. "Овергаз" не променя втората компонента.

При ценообразуването на парното е имало индивидуален подход, направени са изчисления и оценки за всяка топлофикация поотделно, обясни Семерджиев.

Едно от най-големите увеличения е за "Топлофикация София", която произвежда по-малко количество електроенергия от когенерация, каза той. Така в столицата отоплението поскъпва с 18.6%, за Пловдив - то е 13.3%, за Плевен - с 0.17%, за Русе - 15.89%. В Бургас парното само с 0.03%, във Варна - 6.44%, във Велико Търново - 9.67%.

Могат да претърпят промени цените на топлата вода за топлофикациите в Габрово, Слевен и Перник, засега е ясно, че увеличенията ще са съответно около 16, 12 и 13%. Най-много ще плащат за топла вода във Велико Търново, където цената става 106 лв. за мегаватчас. Най-евтина ще е топлата вода в Бургас - 67 лв. и в Плевен - 68 лв. за мегаватчас.

Увеличението на цената на тока за клиентите на ЧЕЗ ще бъде средно с 1.88%, на ЕВН - 1.39%, а на Е.ОН - 1.86%, обяви още председателят на регулатора Ангел Семерджиев.

Източник: БТА