Стойността на испанските недвижими имоти през 2010 г. ще намалее с още 15-20% и основната причина за това толкова плачевно състояние е мащабната ипотечна криза, която заплашва да се разрази всеки момент. Проблемът е в това, че до началото на финансовата криза испанските банки инвестираха активно в пазара на недвижими имоти, кредитирайки както строители, така и купувачи на къщи и апартаменти. Общият обем на натрупаните от банките проблемни дългове в недвижимости, според изчисления на испански брокери, е повече от 60 млрд. евро.

Ситуацията става още по-интересна, тъй като през тази година испанските банки на практика се лишиха от възможността да се кредитират на международните финансови пазари. Инвеститорите просто не им вярват повече.

Международният валутен фонд (МВФ), Европейският съюз (ЕС) и Министерството на финансите на САЩ (US Department of Treasury) обсъждат съвместно възможността за откриване на кредитна линия за Испания. Размерът на извънредната помощ може да достигне до 250 млрд. евро. Въпросът за предоставянето на кредит за Испания бе обсъждан на специално заседание на съвета на директорите на МВФ, на който бе заявено, че схемата за оказване на подкрепа е аналогична на механизма по спасяване на Гърция, разработен от МВФ и ЕС. За покриването на държавния бюджет на Испания ще са нужни през тази година около 100 млрд. евро.

Купувачите на практика се оттеглиха от испанския пазар на недвижими имоти, а повечето ипотечни кредитополучатели, които придобиха имот до 2007 г., вече не са в състояние да погасяват задълженията си по кредита, отбелязват експерти.

Общото равнище на безработица в страната надвишава 20%, което оказва допълнителен натиск върху пазара на ипотеки. През 2010 г. се отчита в някои региони на страната понижени в търсенето на имоти от 99%, спрямо пиковите показатели през 2005 г. Броят на неразпродадените къщи и апартаменти днес достигат някъде към 1.5 млн. Най-много нереализирани нови апартаменти има в Мадрид, в провинция Валенсия, Кастиля ла-Манча, Мурсия, Барселона и Малага.

Потокът от чужденци към Коста дел Сол, желаещи да придобият жилище в курорта, почти пресъхна през 2009 г. Асоциацията на строителите и промоутърите в Малага (ACP) съобщиха, че за миналата година са сключени всичко на всичко 100 сделки, тоест с 99% по-малко спрямо четири години назад.

Отливът на купувачите води до постоянно поевтиняване на жилищата в най-популярните до кризата региони на страната. Понижението на цената на квадратния метър вече достигна 28%.

Минималната цена на квадрат в крайбрежните региона на Испания падна под 600 евро. Пазарът е наводнен от евтини предложения от банките, които бързат да разпродадат проблемните активи. Отстъпките в този случай достигат 50%. С тях се съревновават и частни инвеститори, които придобиха недвижимости в периода преди кризата.

Средна цена на недвижим имот през 2010 г., в хил. евро

РегионАпартамент, 50 кв.м.Къща, 100 кв. м.
Каталония

Коста Брава98180
Коста Дорада92169
Барселона125350
Валенсия и Мурсия

Коста Бланка42143
Коста Калида81187
Андалусия

Коста дел Сол70154
Източник: ГдеЭтотДом.РУ