Столицата на Ангола, Луанда, е най-скъпият град за временно пребиваващите чужденци, показва проучването Annual Cost of Living на консултантската компания Mercer.

Луанда измества от челното място японската столица Токио.

Сред световните компании, които имат присъствие в Луанда, е и френският петролен гигант Total SA, който разполага с 30-процентен дял в петролодобива в дълбоки води там.

За първи път в в челната десетка на класацията на Mercer попадат и два други африкански града. Това са Нджамена в Чад под номер 3 и Либревил в Габон, който е на седмо място.

От Mercer са проучили 214 града на пет континента, сравнявайки цените на над 200 компонента като жилищни разходи, транспорт, храна, облекло, домакински стоки и развлечения.

За да привлекат талантливи служители в тези градове мултинационалните компании трябва да им осигурят същия стандарт на живот и привилегии, които тези служители и семействата биха получавали у дома си. В някои африкански градове цената на всичко това може да бъде изключителни висока, особено цената на доброто, сигурно жилище, казват от Mercer.

Два други азиатски града, освен Токио, също попадат в челната десетка на класацията. Това са Осака под номер 6 и Хонконг, който е класиран на осмо място. Останалите сред най-скъпите десет са Москва (4), Женева (5), Цюрих (8) и Копенхаген (10).

Ню Йорк се използва като базов град за индекса, по който се класират отделните градове и всички те се сравняват с Голямата ябълка. Валутните промени се сравняват спрямо долара. Жилищните разходи, които често са най-големите за емигрантите имат голяма тежест в определянето на местата на градовете в класацията.

Карачи е най-евтиния град в класацията. Проучването на Mercer показва, че за един временно пребиваващ чужденец е три пъти по-скъпо да живее в Лунада, отколкото в Карачи.

Отделно проучване на Mercer показа през миналия месец, че като цяло Виена е най-добрият град за живеене в света.