"Не знам дали сте си направили труда да погледнете колко струва днес бензинът. Той е на нивото, на което бе, когато петролът беше 147 долара за барел.

Някой нещо да казва по този въпрос?". Така вчера сутринта пред Би Ти Ви шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов се опита да защити поскъпването на синьото гориво от юли.

И за да няма неясноти, дори цитира - в момента литър бензин или дизел е от порядъка на 2.40-2.50 лева на колонката, а цената на петрола е 80-85 долара за барел в най-високите си нива. "Тази цена от 2.50 лв. българският потребител плащаше, когато цената на барела през 2008 г. беше 147 долара", допълни шефът на "Булгаргаз".

Вчера от "Лукойл България", които са основният производител на горива у нас, отказаха коментар. Проверка показа, че при еднакви котировки на петрола цените на горивата са почти същите.

Преди това Гогов обясни, че гласуваното от ДКЕВР поскъпване на газа с 24.63% води "Булгаргаз" към фалит. Дружеството бе поискало скок с 30%. Регулаторът свали котировките, като не отчете поскъпването на долара.

По-късно вчера Гогов на форум за газопровода "Набуко" каза, че още не е прочел решението на комисията за цената и не може да каже дали компанията ще ги даде на съд.

Повишението на газа е много голямо, но няма да засегне чак толкова домакинстствата, които в този сезон ползват само топла вода, но ще удари бизнеса, коментира икономическият министър Трайчо Трайков.

Той смята да посети някои от големите компании да се убеди как скокът с 25% ще им се отрази. Трайков се надява въпреки увеличението положителните тенденции в индустрията да се запазят.

"Нашата цел е при следващия договор, който ще сключим с "Газпром", тези процеси да бъдат много по-предвидими и управляеми. Иначе засега смятам да се вслушам в съвета на г-н Овчаров и да подаря по един негов портрет на всички предприятия, така че когато цената на газа се променя, да знаят на кого да благодарят", допълни министърът. И уточни, че Овчаров го посъветвал да си сложа неговия портрет в министерството и да му благодари всяка сутрин за цената на газа.

Трайков допълни, че ако не е бил променен договорът през 2006 г. до ден днешен сме щели да получаваме една четвърт от газа с около 70% по-ниска цена от сегашната.

Източник: в. 24 часа