Кабинетът слага край на милионерите от пътища. Бързото забогатяване от терени, върху които ще се строят магистрали, ще спре до месец. Държавата планира да сложи край на порочната практика с изменения в Закона за държавната собственост.

Ако сега законът позволява да се плащат суми няколко пъти над пазарните, в промените се предвижда оценката на терена да отговаря на средната пазарна цена за района или данъчната. Така няма да се стига до парадокса, с който се сблъска Столична община при строителството на Южната дъга на околовръстното шосе.

Кметството заплати 120 млн. за строителството, от които половината бяха за обезщетения за собствениците на терени. Другият фрапантен случай е свързан с терен от парцел от 173 кв. м до 11-а метростанция в кв. "Дианабад". Първоначално определената цена бе 35 000 лв., но по-късно съдът постанови кметството да изплати 250 бона.

В промените, които правителството одобри, е записано, че ако земята е нива, а заради бъдещата постройка теренът минава в регулация, плащането е като за земеделска земя, а не като градска територия.

Стопаните пък ще получават пари за продукцията, която евентуално биха произвели през годината. На собствениците на гори ще се изплаща стойността на дървесината. Ако имотът е търговски, обезщетението ще включва и "изпуснатата" печалба, сметната като за предходната година.

Според главния архитект на София Петър Диков проблемът с отчужденията е решен много добре в Сърбия - земеделската земя се заменя за земя, а терените в регулация се заплащат според данъчната оценка.

Той разговарял с експерти от западната ни съседка по повод строителството на магистралата София-Ниш. В последните десет години Сърбия построила вече две магистрали, които я свързват с Европа.

По думите му логиката на подобна компенсация е, който плаща по-висок данък, да получи и по-голямо обезщетение. Така и практиката да се снижават изкуствено данъчните оценки на имотите постепенно щяла да изчезне.

Диков смята също, че обезщетяването на земя с друга земя е по-доброто решение за отчуждения, поне що се отнася за общинските обекти. Общините разполагат с терени, но не и с достатъчно налични средства. Меморандумът върху заменките обаче спира подобни сделки.

Източник: в. Стандарт