Президентът на САЩ Барак обяви днес, че ще бъдат заделени близо 2 млрд. долара за две компании, специализирани в сектора на слънчевата енергия, за да разработват проекти в страната, които пък ще помогнат да се създадат хиляди работни места, предаде АФП.

„Ние ще продължим да се борим за съживяването" на икономиката", заяви Обама в седмичното си радиообръщение.

„Ние ще останем в офанзива, за да бъдем сигурни, че работните места и бизнесът на бъдещето ще пуснат корени тук, в Америка", допълни президентът на САЩ.

Президентът Обама предупреди обаче, че ще бъдат необходими „месеци, дори години, за да излезем" от неотдавнашната икономическа криза.

Едната компания, която ще получи държавни пари, е Abengoa Solar. Тя планира да построи в Аризона една от най-големите слънчеви централи в света, която ще даде работа на близо 1600 души в сектора на строителството.

След изграждането си централата ще захранва с електроенергия 70 000 домакинства. Другата компания - Abound Solar Manufacturing - ще построи два слънчеви панела. Единият ще бъде в Колорадо, а другия в Индиана.

Тези два проекта ще създадат над 2000 работни места в строителния сектор и над 1500 постоянни позиции, отбелязват представители на Белия дом.

Новината за тези проекти идва в момент, когато пазарът на труда в САЩ отчете за първи път тази година отново спад на заетостта през юни заради малкото наемания в частния сектор.

Източник: БГНЕС