Двайсет и пет посещения в чужбина е направил министър-председателят Бойко Борисов през първите десет месеца от мандата си. Делегациите с негово участие са достигнали до 16 точки по света. Това става ясно от справка, предоставена от Министерския съвет.

Премиерът е изкарал 50 дни в задгранични командировки. Според справката, общо за пътуванията му са изхарчени близо 13 000 лева. Тази сума обаче не отразява най-големия разход - полетите с новия правителствен самолет Еърбъс А 319. За тази година той е бил вдиган във въздуха осем пъти за пътувания на премиера и сътрудниците му.

При многобройните си пътуванията в страната Бойко Борисов е останал да нощува само два пъти извън София - в Бургас и Варна.

Сред министрите най-много е пътувал земеделският министър Мирослав Найденов.

От тази година Министерският съвет е спрял да събира отчетите за командировките на членовете на правителството. Така, за първи път от 2000 година насам правителството не може да предостави обобщени данни за воаяжите на министрите.

Общо 174 190 лв. пък струват самолетните билети за пътувания в чужбина на сегашните депутати за времето от 14 юли 2009 г. до 31 май т.г., платени от бюджета на Народното събрание. 44 557 лв. е пък сумата, която те са изразходвали за полети вътре в страната. Това показва справка на парламента.

Сред рекордьорите в задгранични командировки, пътували със самолет, са депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров - със самолетни билети за 8 920 лв., след него се нарежда Меглена Плугчиева - за 7 386 лв., третото място е за председателката Цецка Цачева - за 6 900 лв.

Източник: бТВ, БГНЕС