Доларът остана под натиск по време на петъчната търговия, след поредните по-слаби от очакваните данни от САЩ, които сякаш засилват опасенията сред инвеститорите за риск от т.н. "двойна рецесия" отвъд океана. EUR/USD за кратко удари нов 6-седмичен връх в 1.2613 долара като първа реакция на по-слабите от очакванията данни за пазара на труда в САЩ през юни.

Данните предизвикаха пореден смут сред играчите на пазара, които очакваха фирмите да наемат поне 110 хил. души, при наети 83 хил. Това доведе до спад на долара и силен интерес към американския дълг, който се смята за убежище при несигурни икономически времена.

Спадът на индекса на бизнес климата в индустрията, рекордният спад на продажбите на жилища и на индекса на потребителски очаквания вероятно ще се отразяват негативно на долара в близкото бъдеще, смятат анализаторите.

Като цяло данните за трудовият пазар на САЩ не бяха толкова трагични, след като безработицата е намаляла от 9.7% през май, на 9.5 за юни. Анализаторите очакваха показателят да се повиши до 9.8% Това обаче се дължи на наетите от държавата служители, които извършват преброяване на населението.

В края на петъчната търговия последва слабо покриване на спекулативни къси долари и EUR/USD върна леко назад към 1.2527/28 долара, преди търговията да затвори около 1.2150 долара.

В ранните часове на азиатската сесия валутните двойки отвориха без особени разминавания от петъчната търговия. Движенията на пазара са слаби, при ниски обеми, в следствие на почивния ден за щатите, след денят на Независимостта.

Успокоението на инвеститорите около дълговата криза в Европа оказва известна подкрепа на единната валута. Въпреки предупреждението на агенция Moody"s, че поставя под негативно наблюдение "ААА" рейтинга на страната, аукционът в четвъртък на Испания за нови 5г. държавни облигации за 3.5 млрд. евро премина при засилен интерес. Безпроблемното връщане на 12 месечните заеми предостъпени на търговските банки от ЕЦБ за 442 млрд. евро също оказаха положително влияние върху европейската валута.

Към момента на междубанковия пазар едно евро се заменя за 1.2530/50, след като през цялата нощ се движеше в тези граници. Като цяло американският долар си остава валута убежище и при най-малките колебания на пазарите инвеститорите отново ще прибягнат до него. Рискът от задълбочаване на спадовете на стоковите и капиталовите пазари остава на дневен ред. Възобновяването на обратната корелация: ръст на долара - спад на златото също не трябва да се изключва като вариант за развитие на пазарите.

Текущата седмица не е много богата на важни икономически данни от САЩ, а по-скоро заседанията на Австралийската централна банка и тези на ЕЦБ и Английската национална банка. Най-съществените данни от днешният ден са Продажбите на едро за Еврозоната, като очакванията са за по-добри резултати.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД