До 143 милиона лева е заявила България пред Европейската комисия за преструктурирането на тютюнопроизводството у нас - съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов пред БНР: Нотифицирахме пред Европейската комисия до 143 милиона, които да отидат не за премия на килограм тютюн, както беше досега, а да отидат на земеделски производител на стопанство.

По отношение на наредбата за директни продажби, тя е готова, беше изпратена в Брюксел, върнаха я с някои забележки или по-точно имат изисквания във връзка с безопасността на храните. Затова в момента отговаряме и прецизираме, така че до септември по-всяка вероятност тя ще влезе в сила. Това фактически е искането - да разширим асортимента. Вече се приемат заявления за подпомагане за това преструктуриране, но не във фонд ТЮТЮН, а във фонд "Земеделие" с единствено условие кандидатът да е земеделски производител и да се занимава с алтернативно земеделие.

Министър Найденов потвърди, че точно 116 милиона лева ще бъдат изплатени на тютюнопроизводителите веднага след актуализирането на бюджета за тази година и опроверга спекулациите, че тази сума може да е по-малка. Наредбата за директните продажби от фермите е готова и до септември трябва да влезе в сила - съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Източник: БНР