Българският премиер Бойко Борисов е искал да намали разходите за АЕЦ "Белене" до 1-2 млрд. евро. Това написа вчера руското издание "Время новостей".

Подобно намаление би означавало спад на цената наполовина, като се има предвид, че през 2006 г. руската компания "Атомстройекспорт" спечели конкурса на НЕК за нова ядрена мощност с оферта за 3.997 млрд. евро за два 1000-мегаватови реактора.

За газопровода "Южен поток" се спори за използването на действащата газопреносна система в проекта и се бави създаването на съвместно предприятие за проектирането, допълва изданието.

По-рано икономическият министър Трайчо Трайков съобщи, че се очаква конкретика за намеренията на Москва да увеличи капацитета на "Южен поток".

След газовата криза през януари 2009 г. "Газпром" обяви, че капацитетът трябва да се вдигне от 31 млрд. куб. м на 63 млрд. куб. м годишно.

Българската страна е против държавните транзитни газопроводи да бъдат включени в "Южен поток", тъй като това ще означава загуба на приходи от транзитни такси, а също и на влияние върху транспорта на газ на Балканите.

"Южен поток" отсъства от проекта за нова Енергийна стратегия на България, отбеляза вчера Ройтерс.

Източник: в. Труд