Общо 25 обекта в 4 хотела в София бяха проверени от съвместни екипи на НАП и Инспекцията по труда днес. Съществени нарушения на данъчното законодателство не бяха открити. Освен хотелите проверяващите инспектираха и баровете, ресторантите и басейните в тях.

Общо 158 души са работели в проверените обекти, съобщават още от двете агенции. При проверка на автомивка в Студентски град трудовите инспектори са се натъкнали на шестима работници, които са отказали за се идентифицират. Наложило се е полиция да установи самоличността на работещите в автомивката. В момента служителите на ГИТ проверяват дали тези лица имат сключени трудови договори.

Междувременно при съвместни проверки на хотели днес в гр. Бяла, Варненско, екип на двете агенции откри разминаване между наличните в касата и отчетените на касовия апарат пари. Във фискалната памет на апарата на хотела са били отчетени 20 лв., а действителният оборот е бил близо 1000 лв. Трима служители в друг хотел в Бяла са работели без трудов договор, като санкцията за техния работодател може да достигне до 45 000 лв. (по 15 000 на човек). В друго място за настаняване в курорта се оказало, че изобщо няма касов апарат, като парите от нощувките и приходите от ресторанта отиват директно в джоба на собственика, без да се плащат никакви данъци и осигуровки. На хотелиера ще бъде съставен акт, като санкцията за укриване на оборот може да достигне до 10 000 лв.

Преди две седмици Националната агенция за приходите и Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда" започнаха съвместни проверки по в цялата страна. Инспекторите на двете институции ще следят до края на летния сезон за данъчни и трудови нарушения, припомнят от НАП и ГИТ.