От месец март се забелязва увеличение на интереса на чуждестранните купувачи към имоти по нашето Черноморие, който се подсилва и от започналия вече летен сезон, обявиха от Бългериан Пропертис за Profit.bg.

Доста от потенциалните купувачи съчетават възможността за почивка в България през пролетта и лятото с това да огледат подходящи за покупка имоти и именно затова през последните месеци има повече огледи на имоти.

Основният интерес за имоти по морето е насочен към евтини апартаменти на цени между 25 000 и 40 000 евро.

Средните цени на кв.м. на база реално сключени сделки по морето са между 350 и 700 евро на кв.м.

Обемите от сделки с морски ваканционни имоти се запазват същите като през същия период на 2009 г. и като през първото тримесечие на 2010 г. Това важи и за цените на имотите по морето - през второто тримесечие няма промяна спрямо цените от началото на годината.

Има интерес и към луксозни и елитни морски имоти, които попадат в ценовия сегмент от 80 000 до 130 000 евро.

Същевременно се запазва тенденцията чуждестранни собственици на апартаменти по морето да ги продават, като те са склонни да обявяват много изгодни цени с цел бърза продажба. От началото на 2010 г. много строители също намалиха цените на имотите по морето, като вече има офертни цени от 300 евро на кв.м. за апартаменти в завършени комплекси.

Повечето от продавачите на ваканционни имоти са съгласни да се разделят с имотите си на изключително ниска цена, като почти всички те продават под себестойността на строителството или под цената, на която са ги закупили преди години.