Народното събрание прие приходите в бюджета да бъдат 15.23 млрд. лв. Това стана при гласуването на второ четене на промените в Бюджет 2010, информира Агенция „Фокус".

Депутатите приеха разходите, трансферите и вноската в общия бюджет на Европейския съюз да бъде на обща сума 18.92 млрд. лв., от които разходи на сума 8.5 млрд. лв., трансфери (нето) на сума 9.63млрд. лв. и вноска в общия бюджет на Европейския съюз на сума 779.67 млн. лв.

Депутатите решиха още и да увеличат бюджета на Комисията за финансов надзор с 2.9 млн. лв. Преди гласуването депутатът от Коалиция за България Димитър Горов попита, защо с актуализацията на бюджет 2010 г. се предлага драстично увеличаване на разходите за дейността на Комисията за финансов надзор, след като само преди няколко месеца е взето решение за намаляването на бюджета й.

Според Горов причината за това решение се крие в промяната на състава на комисията и назначаването на новия председател Стоян Мавродиев. Горов заяви, че подозира чисто партийни пристрастия за увеличаването на бюджета именно на КФН.

Според него тези 2.9 млн. лв. могат да бъдат извадени от бюджета на КФН и да се прехвърлят в бюджета на общините, които имат по-голяма нужда от тези средства. Освен това съставът на комисията е намален, което трябвало да свие разходите.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев заяви, че преди два месеца са направени промени в Закона, което налага вкарването на допълнителни средства в бюджета на КФН. Колегата му Димитър Главчев допълни, че бюджетът на КФН ще бъде използван, за да си върши комисията по-добре работата и това няма никаква връзка с намаления й състав.