Румънското правителство обмисля възможността за намаляване на данък добавена стойност, след като той бе увеличен с пет процента от 1 юли, съобщава агенция Аджейпрес.

Букурещ вдигна с пет процента - от 19 на 24 на сто, данък добавена стойност от 1 юли, за да спази ангажимента си пред МВФ за свиване на бюджетния дефицит до 6.8% от брутния вътрешен продукт тази година, което бе условие за получаване на нов транш от заема, договорен миналата година.

Президентът на Траян Бъсеску обаче критикува тази мярка и настоя за свиване на държавната администрация като мярка за бюджетни икономии.

Правителството не разполагаше с друго законово решение за намаляване на бюджетния дефицит освен увеличаването на ДДС 19 на 24% след като Конституционния съд на Румъния отхвърли приетото от кабинета намаляване на пенсиите с 15 на сто, аргументира се министър-председателят Емил Бок

Държавният глава съобщи този уикенд обаче, че ще поиска от правителството да намали ДДС, но не уточни от кога ще стане това и дали равнището на данъка ще бъде върнато на 19 на сто.

Източник: БТА