Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) е дал съгласие за отпускане на 150 млн. евро на България за извеждане на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй". Средствата са предвидени и за повишаване на сигурността на енергийните доставки и енергийната ефективност. Въпросът беше поставен още през септември м.г. на среща на министър-председателя с председателя на ЕК Жозе Барозу. Предвижда се до 2013 година страната ни да получи общо 300 млн. евро допълнително по програмата за извеждане от експлоатация на старите блокове на АЕЦ „Козлодуй".

На днешното си заседание Съветът на ЕС започна процедура за свръхдефицит срещу 24 държави-членки. Изключение са единствено Естония, Швеция и Люксембург. Като основна причина финансовите министри от ЕС са откроили липсата на реформи най-вече на пенсионната система и на здравеопазването през 2009 г., които са довели до проблеми с публичните финанси. На България се препоръчва да свие дефицита си с 0,75 процентни пункта до 2011 година, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред български медии в Брюксел.

„Пътувам много и се срещам постоянно с хората. Самите български граждани искат и са готови за реформите, особено на пенсионната система и в здравеопазването и твърдо подкрепят съкращаването на разходите на държавната администрация", подчерта финансовият министър. По-рано днес на среща на финансовите министри от ЕНП той е посочил, че в цяла Европа гражданите гласуват за десни партии, защото не искат парите им да се харчат безразборно.

Тази година бюджетната процедура за 2011 година ще започне много по-рано, каза още министър Симеон Дянков. Според него, това ще донесе повече сигурност и предвидимост както за домакинствата, така и за бизнеса и ще им помогне да направят по-прецизно разчетите си за следващата година.