Хубавото сирене не трябва да струва по-малко от 8 лева, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по bTV.

Може при някой от големите производители цената да е по-ниска. Но сирене от 3.60 лева и кренвирши от 2.20 няма как да е вярно, каза министърът. Според него хората си купуват болести с такива евтини храни. Когато взех кренвирша не го дадох на моето куче, а на едно улично, което отказа да го изяде, каза Найденов. Комисарят от Брюксел е отбелязал, че тази Агенция по храните е най-доброто, което сме замислили.

До момента при нарушения хората ще могат да се обаждат на ДВСК, РИОКОС, а след нова година на агенцията, каза Найденов. Направихме проверката с млечните храни, сега ще направим с месните, каза министърът. През август месец ще влязат стандартите, а от днес има обща заповед. Ние контролираме млечните храни и забелязваме, че правят млечна салата, която не е от мляко или млечна баница, която е с растителен произход, каза Найденов.

По думите му комисията по земеделие може да оттегли законопроекта за задължението да се продава земята първо на арендатора. Това е било решено снощи на изпълнителна комисия на ГЕРБ и там премиерът Борисов е заявил, че законите първо трябва да минават през групата, за да не се създава впечатление за лобизъм. Идеята на закона е било е да се подобри обработването на земята. Тези, които не си обработват земята, ще бъдат наказвани с данъци, каза Найденов.

Факт е, че не обработваме земята и с това губим субсидии, заяви министърът. Той съобщи, че от два дни нещата се подобряват с прибирането на зърнената реколта. Няма да поскъпне хляба, каза Найденов. Според него хляб, който струва повече от 70 стотинки е спекула. Той призова още зърнопроизводителите да правят хляб от хлебна пшеница.

Източник: БГНЕС