Премиерът Бойко Борисов заяви, че бившето правителство ще бъде цитирано още дълго време, докато се плащат заемите, които са взели. На пресконференция в Министерски съвет Борисов заяви - 100 % от държавните дружества всички ги възприемат като донор - купуват скъпо и продават евтино и умишлено се карат да бъдат обявени във фалит и продадени на безценица.

"Същото е с НЕК, която купува тока, фиксира го и накрая отиват загубите в НЕК. В същото време тя инвестира в "Цанков камък", инвестира в „Белене", няма приходи, и задълженията на НЕК отиват вече на 1.2 милиарда", заяви Борисов.

Според него "Булгаргаз" се води умишлено към фалит. Няма логика да купуваш скъпо и да продаваш евтино и държавната компания освен да я фалираш, да я продадеш на безценица и вече няма да има кой да я купи, когато е фалирала. Тогава всички посредници ще си кажат - ами ние ще си внасяме газ и ще си продаваме на България. Кой е виновен да фалират тези дружества, който ги води към умишлен фалит?", запита Бойко Борисов.

"Наглостта на г-н Станишев беше безкрайна" - заяви Борисов. И допълни: "Той каза, че НЕК на своя глава, без той да знае, е взела заем от 0.5 млрд. лв. за АЕЦ "Белене". Някой вярва ли, че може 100 % държавна компания да вземе 0.5 млрд. и правителството да не знае? Наглостта продължи до там да каже - НЕК ще си го върне - откъде - от електромерите на хората. НЕК няма друг приход, освен електромерите. Как така не знаеш НЕК какъв заем взима? Ако фалираш НЕК, фалираш държавата. Много дълги години ще цитираме бившето правителство. Ще ги цитираме и когато 0.5 млрд. ще извадим от джобовете си, за да платим този кредит, когато плащаме тези заеми".