Нов закон със съмнения за лобизъм си пробива път в парламента. Става въпрос за промените в закона за приватизация, който депутатите подхванаха вчера. Внесените от Делян Добрев (ГЕРБ) текстове предвиждат имотите частна държавна собственост с данъчна оценка под 500 хил. лв. да се продават от областните управители. Така 28-те губернатори, до един от ГЕРБ, ще получат правото да се разпореждат с огромен брой имоти.

"Това е абсурд", скочи шефът на икономическата комисия Мартин Димитров. "Не е нормално да се дават такива големи правомощия на областните управители. У нас действа специализиран орган като Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, в която са представени различни политически сили", каза Мартин Димитров.

Ако предложението на Делян Добрев бъде прието, за приватизационното ведомство ще останат само имоти с данъчна оценка над 500 000 лв. В София имало два такива обекта, единият бил НДК.

Мартин Димитров заяви, че няма данни колко са имотите частна държавна собственост в страната. Затова той е поръчал справка за точния брой на това имущество. Според Делян Добрев става въпрос за "изключително голям обем малки имоти" под прага от 500 000 лв.

Предложението на депутата от ГЕРБ изненадва, защото само преди няколко месеца бяха приети поправки в закона, с които продажбата на имоти частна държавна собственост беше делегирана на Агенцията за приватизация.

В мотивите си Делян Добрев пише, че предишните промени са блокирали част от продажбите на държавно имущество. Според него бюджетът ще спечели, ако областните управители поемат продажбите на недвижимости под 500 000 лв., тъй като сделките ще стават по-бързо. В същото време Агенцията за приватизация нямало да бъде натоварвана със сделки за малки имоти, а ще се концентрира върху продажбата на стратегически имоти и търговски дружества.

За второто четене на проекта Мартин Димитров ще предложи губернаторите да продават само имоти с оценка под 50 000 лв.

Източник: в. Труд