"Булгаргаз" продава газ на потребителите на цени много по-ниски отколкото го купува. Това може да доведе до декапитализация на дружеството, което е стъпка към фалит.

Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов на пресконференция, на която присъства и премиерът Бойко Борисов. Той лично влезе в ролята на журналист и задаваше въпроси на шефа на газовото дружество.

"Цената на газа е висока за "Булгаргаз" и ниска за потребителите. Страната ни внася руски газ чрез "Газпромекспорт" през три канала - "Газпром", "Винтерсхал" и "Овергаз Инк". Директният внос от "Газпром" е незначителен и той не минава през "Булгаргаз", а е директно за България. Около 60% са количествата, които се падат на "Овергаз Инк", останалите са на "Винтерсхал", обясни Гогов.

Според него газоразпределителните дружества продават около 15-16 % от количеството, което "Булгаргаз" им препродава. За последното тримесечие между 60 и 67% от цените, на които продават газовите дружества на потребителите, е вносната цена, обяви шефът на "Булгаргаз" В нея е включена и 1.5% комисионна, която получава "Булгаргаз", за да се издържа. Около 3,5% е таксата за пренос през българската газопреносна мрежа и останалите 32 на сто се падат на газоразпределителните дружества, допълни той.

"За едно от газоразпределителни дружества компанията му майка получава допълнителен приход , който не се отразява на крайната цена на потребителите", обясни Гогов, явно визирайки "Овергаз Инк".

"Около 6,5 % - 7% е печалбата за "Овергаз", което прави 140 млн. долара за 12 години търговска дейност. Би трябвало тези средства да отидат за бъдещето на българската газопразпределителна мрежа", пресметна той.

По думите му цената за крайния потребител в Германия е по-висока отколкото за България, като Германия разчита на 32-36 % руски газ, а България купува 99,9 % от него. На границата с България цената на природния газ за последното тримесечие е 338 долара и 40 цента. Може да се говори с руснаците за по-ниска цена, смята още той.

Предстоят изключително тежки преговори с Русия за цената на природния газ, каза Бойко Борисов. Преговорите с Русия така са водени, че ние не знаем на каква цена продава "Газпром" и каква е печалбата на посредниците, каза премиерът, цитиран от БТА.

"В същото време и Румен Овчаров, и много други от сутрин до вечер ми обясняват по медиите колко сполучливи договори са подписани", коментира Борисов.

"Едната причина беше, че трябваше да се премахне плащането с газ, който да се остойностява, а втората причина беше, че руснаците ни казаха : "Ние вече 5 г. работим на загуба от този газ, който ви продаваме, и ако не се съгласите на промяната - след 2010 година ще пренасочим потоците за транзитиран природен газ през България, през други страни", отговори Гогов.

"Ако бях водил такива преговoри, нямаше да ги наричам грандиозен успех и "Голям шлем" и щях публично да кажа какви са условията", коментира Борисов.

Източник: БГНЕС