Според индекса на Райфайзен Имоти, компанията за недвижими имоти 100% собственост на Райфайзенбанк (България), през второто тримесечие на 2010 г. средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са спаднали със 7.5% спрямо същия период на 2009 г., се казва в анализ на дружеството, предоставен на Profit.bg.

Спрямо първото тримесечие на 2010 г. обаче, промяната на средните пазарни цени на жилищата в София е положителна, като отбелязва минимален ръст от 4.3%.

Според Райфайзен Имоти на пазара на жилища се наблюдават признаци на оформяща се тенденция за покупка на все по-качествени и завършени имоти. Това е доказателство, както за по-високите критерии на купувачите и по-добрата им осведоменост за качествата на предлаганите жилища, така и за постепенна промяна на продавания продукт, отчитат от компанията.

Графика 1: Индекс на пазарни цени в жилищния сектор в София

Сравнително стабилните стойности на продадените имоти могат да се обяснят с различни фактори, като по-малкия дял на общите части в разгънатата застроена площ (РЗП) на продадените имоти; по-високата степен на завършеност на продадените имоти; напълно изградената инфраструктура около имотите; предпочитанието към ново строителство; наличието на допълнителни удобства и услуги на място и др.

В Пловдив средните пазарни цени, на които се сключват сделки за продажба на жилищни имоти през второто тримесечие на 2010 г. са намалели с 14.8% спрямо същия период на 2009 г., докато във Варна спадът е 15.5%.

На тримесечна база индексът на Райфайзен Имоти отчита намаление на средните цени на жилищата с 5.4% в Пловдив и 1.6% във Варна.

Графика 2 и 3: Индекс на пазарни цени в жилищния сектор в Пловдив и Индекс на пазарни цени в жилищния сектор във Варна

През второто тримесечие на 2010 г. индексът на средните цени в нежилищния сектор (офиси, търговски и индустриални площи) в София отчита минимален ръст на годишна база от 0.7%. Спрямо второто тримесечие на 2009 г., в Пловдив, индексът намалява с 8.4%, а във Варна - с 9.7%.

Спрямо първото тримесечие на 2010 г. в София отново се наблюдава ръст на средните цени на бизнес имотите с 3.8%, докато в Пловдив и Варна намалението е съответно с 2.2% и 7.7%.

Индексът на цените на недвижимите имоти е всеобхватен измерител на динамиката на средните пазарни цени на жилищните и нежилищните имоти в България. Той е предназначен да отговори на търсенето на достоверна информация за движението на реалните пазарни цени, на които се сключват сделки с имоти, от страна на финансови институции, инвеститори, предприемачи и граждани.