Въпреки че от два века насам кандидат-президентите се опитват да се асоциират с обикновения човек, истината е, че нито един беден мъж не е станал президент до сега, пише сп. „Форбс".

Само 4 американски президенти са родени в крайно бедни семейства, като Ейбрахам Линкълн е най-известният от тях. Другите трима са Франклин Пиърс, Джеймс Бюканън и Джеймс А. Гарфийлд. Всички други са били хора със завидно състояние, когато са влезли в Белия дом.

Бил Клинтън и Барак Обама в началото са били сравнително бедни и са израснали в семейства с разделени родители, но са успели да си създадат кариера и име.

Когато Обама влиза в Белия дом той вече е автор на две успешни книги. Доходът на семейството му за 2006 е бил 1 млн. долара, а за 2009 е 5.6 млн. долара, като по-голямата част от това идват от книгите му. Неговата премия от 1 млн. долара за Нобеловата награда бе дарена за благотворителност.

Преди да стане президент Бил Клинтън е бил губернатор, а съпругата му Хилари партньор в адвокатска фирма. През 2001 Клинтън вече е печелел милиони от книгите си. Той обаче никога не е бил толкова богат, колкото сега.

Хувър е сирак, който успява сам да се издигне в живота и е вече милионер, когато става президент.

Нерядко президентите са притежавали стотици роби, а Андрю Джаксън забогатява, благодарение на спекулативни сделки със земя, която изкупува след като индианците са изтиквани от териториите им и изпращани в резервати.

Не всички бивши президенти обаче се радват на просперитет като Бил Клинтън след напускане на поста. Джеймс Мадисън и Томас Джеферсън са изпаднали в големи затруднения и са починали в дългове.

Ето и десетте най-богати американски президенти:

Джордж Вашингтон (1789-97)

Той бил добър бизнесмен, който освен това се оженил за богата вдовица. Притежавал е стотици роби. Той е единственият президент, който влиза в списъците на най-богатите американци на всички времена (с отчетена инфлация).

Хърбърт Хувър (1925-1929)

Това е един човек, който наистина сам се изкачил до върха. Хувър е сирак. Учил е геология в Университета Станфорд, след което е работил като консултант в мини.

През 1910 вече е печелил годишно еквивалента на 2.5 млн. долара днес. Докато е бил президент давал заплатата си за благотворителност.

Томас Джеферсън (1801-09)

Джеферсън е бил богат, но не заради прословутия си остър ум, а заради наследство. Живеел е охолно и след като е напуснал поста е затънал в дългове.

Джон Ф. Кенеди (1961-63)

Баща му направил състояние с инвестиции, банкиране и търговия с алкохол. Той живеел охолно и също като Хувър дарявал заплата си. Някои историци му приписват състояние от около 1 млрд. долара, но според „Форбс" това са фантасмагории. Парите на фамилия Кенеди никога не са стигали до такава сума, а и Джон е бил само едно от девет деца.

Андрю Джаксън (1828-37)

Неговата кандидат-президентска кампания го представя като човек от народа и опонент на най-голямата банка в страната, но истината е друга.

Джаксън е забогатял, докато бил генерал в армията, благодарение на сделки със земя с вътрешна информация. Той изкупил парцели на индианците, които били изтиквани от техните територии и пращани в резервати. Като спекулатор със земя той е един от основателите на град Мемфис. Притежавал е 300 роби.

Теодор Рузвелт (1901-1909)

Т. Рузвелт е от богато нюйоркско семейство. Той имал възможност да живее доста добре, дори и след финансовия колапс от 1880 година. По това време е имал ранчо в Северна Дакота и е гледал добитък. Стойността на това ранчо в днешни долари е около 1.5 милиона.

Както много други, той изкарвал добри пари и след мандата си като автор.

Закари Тейлър (1849-50)

Бил е президент само 14 месеца, преди да почине от внезапна болест през 1850 г. Семейството му е имало плантация от хиляди акри, притежавали са стотици роби.

Франклин Д. Рузвелт (1933-45)

Той е единствено дете и пети братовчед на Теодор Рузвелт.

Израснал е в лукс, посещавал е скъпо частно училище и престижен университет. Започнал работа на Уолстрийт, макар и да нямало нужда да работи и скоро напуснал и влязъл в политиката.

Линдън Б. Джонсън (1963-69)

Джонсън започва да натрупва състояние след като става конгресмен през 30-те години. През 50-те години купува (на името на съпругата си) единствената телевизия в Остин, Тексас. Тази инвестиция после се отплатила, след бума на медийния пазар.

Джеймс Мадисън (1809-17)

Мадисън притежава (чрез наследство) 5 000 акра тютюнева плантация във Виржиния. Заради дълговете му е вероятно да е напуснал службата си на президент доста по-беден, отколкото когато е встъпил.