Бразилският президент Лула да Силва откри първия предизборен митинг на Дилма Русеф, кандидат президент на неговата Партия на труда.

Той призова събралите се в Рио де Жанейро да гласуват за Русеф, за да може най-голямата държава в Латинска Америка да продължи напредъка от последните години. Дилма Русеф е от български произход.

Лула няма право да се кандидатира за трети мандат, но е изключително популярен в Бразилия и възнамерява да играе ключова роля в кампанията на относително неизвестната ръководителка на президентската му администрация.

В същото време той е подложен на критика, задето нарушава правилата, които забраняват на длъжности лица да използват положението си и държавни ресурси за предизборни цели. Митингът в Рио де Жанейро бе първият по време на кампанията, в който двамата се появяват заедно.

"Аз не съм човек с две лица. Познавам я и ви уверявам, че другарката Дилма, която ръководеше президентската администрация, е готова да бъде президент", изтъкна той пред множеството. Президентските избори са през октомври. Допитванията показват, че Дилма Русеф преодолява изоставането от консервативния си съперник Жосе Сера и буквално диша във врата му.

Дилма Русеф няма очарованието на Лула да Силва и смята да заложи в кампанията си на обещанието да продължи неговата политика, която е съчетание на пазарно ориентирана икономика и щедри социални програми.

Източник: БГНЕС