Енергийни експерти коментираха, че отпадането на посредниците не води директно до намаляване на цените на газа. По този начин, обаче, България ще бъде в по-изгодни позиции и ще е подложена на по-малък натиск от "Газпром" при спорни ситуации.

Ако няма посредници при евентуално повторение на газовата криза страната ни ще може директно да предяви претенции към "Газпром", а не както е досега да не е получила компенсации след спирането на доставките на синьо гориво миналата година. Според председателя на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев, това ще е най-положителния ефект от отпадането на посредниците, а не намаляването на цената на газа.

"Не би трябвало да се очаква, че "Газпром" би се е договорил да се плаща някаква по различна цена от тук нататък. Тоест може да има някакво намаление, но няма да бъде значително, но положителният ефект се очаква от това, че в някакви бъдещи развития възможностите за оказване на влияние в посока неблагоприятно за България се намалява значително. Ако ние погледнем какво се случи 2006 година, когато бяха променени договорите, така че цената да може да се качва постепенно, тогава да не забравяме, че новите договори с новите количества, за тези повишавания бяха сключени именно с единния посредник, тоест той е бил изключително заинтересован това повишаване да се случи тогава, но нека не забравяме кризата 2009 година, тъй като договорите не бяха сключени директно с "Газпром" всичките негативи от това, бяха от посредниците, ние не можахме да предявим някакви изисквания към "Газпром"", посочи Кънев.

Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски смята, че в бъдещия дългосрочен договор за доставка на руски природен газ, правителството трябва да постигне по-ниска цена на синьото гориво, защото тя е определяща за конкурентноспособността на българското производство.

Според председателя на българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов, България трябва да купува руски природен газ на конкурентни цени.

"В противенв случай ние губим от нашата конкурентност. Западноевропейските държави купуват евтин газ, то ние няма как да се състезаваме с тях просто, защото те още с цената на енергията вече са ни били, а енергията в тежката индустрия е изключително голямо перо в разходите на дружествата", коментира Стаменов.

Източник: БНР