Международният валутен фонд (МВФ) иска да увеличи ресурсите си за кредитиране до 1 трлн. долара в сравнение със 750 млрд. долара сега, за да предотврати бъдещи финансови кризи, информира Reuters, позовавайки се на публикация на Financial Times.

От вестника съобщават, че МВФ иска да сключва сделки за финансиране предварително, които ще бъдат оформяни конкретно за отделните страни, вместо да реагира на кризите с пакети заеми, срещу които да бъдат изпълнявани определени условия.

"Дори и когато не е време на криза наличието на голям фонд, който може да се намеси сериозно, е нещо, което може да помогне за предотвратяването на кризи," казва управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан пред FT.

"Само защото ролята на финансирането намалява, това не означава, че нямаме необходимост да разполагаме с голям потенциал. Фонд на стойност 1 трлн. долара е правилна прогноза," казва той.

От FT съобщават, че Южна Корея, която в момента е председател на Г-20, се надява да убеди страните от групата да подкрепят плана на следващата им среща в Сеул през ноември.