Кандидатът за президент на управляващата в Бразилия Работническа партия Дилма Русеф увеличава своята преднина пред основния си опонент от опозицията Жозе Сера, сочи социологическо проучване.

Това проучване дава най-голямата преднина, от всички направени досега, за Русеф, която през декември изоставаше от бившия губернатор на Сао Пауло Сера с около 20%. Русеф, която е с български корени и е дългогодишен държавен служител свързан с Работническата партия на президента Лула да Силва, се радва на подкрепата на 41% от анкетираните, докато нейният опонент Сера има едва 33%. Това показват данните от изследването на Vox Populi, разпространено от телевизия Бандейрантес.

Същото проучване през юни сочеше, че Русеф води с 40% пред Сера, който имаше 35%. Бившият министър на екологията Марина Силва се радва на подкрепата на 8% от избирателите. Русеф, която е бивш началник на кабинета на Лула, се облагодетелства от подкрепата на най-популярния държавен глава в историята на страната и главоломният икономически растеж, който създаде милиони работни места през тази година.

Все повече бразилци разбират, че тя е кандидатът на Лула и обещава приемственост, което води до повишаване на нейния рейтинг, отбелязва анализаторът за Латинска Америка в американската неправителствена организация ЕвразияГруп Кристофър Гърмън. "Беше въпрос на време Дилма да се изкачи нагоре, просто не очаквах това да се случи толкова скоро", добави той.

Социологическото проучване на Datafolha, което ще бъде публикувано тези почивни дни, се очаква да потвърди преднината на Русеф. Само два месеца и половина преди изборите, насрочени за 3 октомври, инвеститорите внимателно наблюдават дали един от кандидатите може да запази значителна преднина. През последните три месеца Русеф и Сера са били в една своеобразна виртуална връзка, като резултатите от проучванията се колебаят в зависимост от тяхното телевизионно представяне.

В проучването на Vox Populi са участвали 3000 души. То е проведено между 17-20 юли. Статистическата грешка е 1,8%. Изборите за държавен глава трябва да се проведат в началото на октомври.

Източник: БГНЕС