Британската компания "Мелроуз" е открила природен газ в три находища - "Калиакра", "Каварна" и "Каварна- изток".

Има потвърждение за над 3 млрд. куб. метра газ, който би гарантирал 20 на сто от потреблението на страната за 6 години, каза министър Трайков.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков представи последните данни за проучвания за добив на природен газ в България в присъствието на изпълнителния директор на "Мелроуз" Дейвид Арчър и посланикът на Великобритания у нас Стийв Уилямс.

Дейвид Арчър каза, че тяхната фирма наистина има търговско откритие. През август се очаква да започне полагането на тръби за отвеждане на газ от находищата.

Цената на газа, добиван от тези находища, е предмет на договаряне. Цената на природен газ, искана от "Мелроуз" ще е под 300 долара за 1000 кубически метра

Със собственото производство на природен газ, ще имаме намаление на средната цена на синьо гориво, продавано в България. То ще е допълнение към свалянето на цената на горивото при последните преговори с руската страна, добави министър Трайков. Газът от тези находища ще е с 5 до 10 процента по-евтин, отделно от това, което ще искаме като намаление от Русия, коментира Трайков.

Източник: БТА