Американски инвеститор се оплака от бездействието на българските власти, което спира енергиен проект за 400 милиона долара край Силистра. Компанията „Ей-И-Ес Солар Енерджи" иска да построи най-голямото съоръжение от слънчеви панели в Европа, което да произвежда 80 мегавата ток.

Американците твърдят, че близо от година настояват за техническа поправка в закона, която да фиксира цената на произвеждания ток от слънчева енергия за периода на инвестицията. По сега действащото законодателство обаче, ДКЕВР може всяка година да понижава тарифата на закупувания ток, за разлика от останалите европейски държави. Това води до непредвидимост и липса на прозрачност - смята президентът на компанията Робърт Хемфил:

„Искаме поправка, която ще е от полза за целия сектор, а не само за нашата фирма. В понеделник бях в парижкия офис на френската компания „Електрисите дьо Франс". Те имат подобен проект в Югоизточна България, който също е блокиран, заради тази техническа промяна."

Американската инвестиция би направила от България световен лидер в производството на слънчева енергия, заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик:

„България заяви веднъж, че иска енергийно разнообразие - ето го, възползвайте се. Казахте, че се нуждаете от чужди инвестиции - ето ги - 400 милиона долара. Но ето тук една компания, която чака, и чака, и чака. Ако продължава така, тя ще се огледа за друго място. Има много слънце и в Румъния."

Източник: БНР