Ясно е, че от доста време банките дават много трудно кредити без обезпечение. Но онова, което някои банки приемат като залог, предизвиква наистина недоумение. За всяка банка, която иска залог срещу кредита е важно залогът да е ликвиден, тоест при проблем с връщането на парите банката да може лесно да го реализира.

В допълнение, банката трябва да се съобрази и с факта, че залоговият конфискат трябва да бъде съхранен някъде до реализацията му. Имайки предвид здравомислието на банковите правила, специалисти от руската „ВУЗ банк" изготвиха рейтинг на най-шантавите залози, приемани от банки.

10 място заема домашната фотолаборатория като вид обезпечение - вани, реактиви и др. инструментариум, необходим за проявяване на фотоленти. И това днес, в ерата на цифровите апарати. Не е изключено сред оценителите на банката да е имало и заклети фотолюбители, които считат класическите снимки за вечното изкуство.

На 9 място е цяла каменна кариера за макадам. Отчитайки състоянието на пътищата, трошено-каменната настилка е нещо много полезно. Друг е въпросът как точно банкерите ще добият макадам и ще го доставят до купувача.

8 място в класацията държат буркани от по 2,5 и 5 литра. Необичаен залог, но ако се погледне от друга страна - прекрасна възможност за висшия мениджмънт на банката да си затвори зимнина и да хрупа доволно кисели краставички, например. Това се казва подговтовка за зимата!

На 7 място в класацията се нареждат витринни манекени за демонстрация на дрехи. Много манекени.

6-то място е отредено за подвижен ескаватор за кариери.

Дотук класацията изглежда доста странно. Нека се запознаем и с останалите пет позиции.

На 5 място се нарежда костюм на кочияш (сватбен). Не е ясно от какво са се ръководили мениджърите, приемайки костюма за ликвидна стока, но вероятно са го харесали от пръв поглед, например, за ВИП-преговори. Може сред тях да е имало и страстни фенове на Хелоуин.

4-то място продължава селскостопаската тематика с ... живи пиленца! Този залог може да мине за подходящ с това, че в бъдеще би донесъл и допълнителни активи.

В Топ 3 на странностите са класирани следните кредитни залози:

На 3 място е склад с отровни химикали! Някой да е чул нещо по въпроса? Без коментари!

На 2 място, само на стотна от лидера, стои...по-точно са натоварени няколко тона тор. Представете

си вътрешния двор на банката, задръстен от камиони, натоварени със специфичния залог.

Палмата на първенството, 1-то място, държи облицовано дъно на поток. На кого може да бъде

продадено, с каква цел, това очевидно само оценителите на екатеринбургската банка си знаят. Не е изключено чиновниците да бъдат принудени да запретнат ръкави и в обедната почивка да промиват злато, за да си върнат сумата по отпуснатия кредит.

Сред залозите от различни банки може да бъдат посочени още агрегат за макарони, помпа и др.

Отделна група залози съставляват хранителните продукти, като сред тях има и малотрайни, например сметана...

Специалистът по Връзки с обществеността на ВУЗ-банк Татяна Ермолаева коментира пред РБК daily, че също меко казано странни, са залози от типа: играчки за елха, картофобелачки или дори...гробище.

Наличието на такива екзотики специалистите обясняват с докризисния кредитен бум, когато никой дори не помисляше за думичката банкрут.

Кризата обаче секна възможностите за изготвяне на актуални класации от този тип. Никой обаче не протестира....

Източник: Insurance.bg