Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вече ще се ръководи от управител и подуправител, а сегашните трима зам.-директори ще бъдат освободени.

Това приеха депутатите на второ четене на промените в Закона за здравното осигуряване. Новата структура е заимствана от начина на управление на НОИ.

Вносителите от Министерския съвет мотивират промяната с необходимостта да се намалят разходите за административната дейност в кризата, а наличието на трима или четирима заместник-директори, отговарящи за различни дейности - финансов, информационен или медицински, не е удачен управленски подход.

Правомощията на управител на НЗОК ще се изпълняват от заварения директор на НЗОК Нели Нешева докато приключи мандата й през 2015 г. Трудовите договори на заварените при влизането в сила на промените заместник-директори ще се прекратят с предизвестие по трудовия кодекс.

Националната здравноосигурителна каса, районните здравноосигурителни каси и Комисията за финансов надзор вече ще трябва да осигуряват възможност за предоставяне на информация и приемане на заявления и документи по електронен път.

Източник: БТА