Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад е известен с необичайните си действия и мисли. Ето и някои от нещата, които той и неговото правителство не харесват, подбрани от британския Telegraph:

Октоподът Паул: По време на реч миналия уикенд Ахмадинеджад заявява, че морското създание, което правилно прогнозира редица мачове от Световното първенство по футбол, е символ на всичко, което не е наред в Западния свят.

Вратовръзките: По-рано този месец президентът, който никога не носи вратовръзка на публични събития, заяви, че никой религиозен лидер не е забранявал вратовръзката, която обаче след Ислямската революция от 1979 г. се счита за символ на Западната култура.

Лошите прически: В опит да премахне "упадъчните западни прически" от страната Министерството на културата и ислямското наставление на Иран миналия месец издаде каталог с прически, които са одобрени от правителството. Конските опашки не попадат в него, но прическите, при които пътят е настрани, както и перчемите в стил Елвис, са приемливи.

Лошо забулените жени: Миналият месец иранската полиция отправи предупреждения към 62 000 жени, които са били "лошо забулени" в шиитската провинция Ком като част от борбата с неправилния начин на обличане и поведение.

'Свърхплатените' актьори: Миналия ноември Министерството на културата и ислямското наставление заплаши с данъчни санкции актьорите, след като стана ясно, че Мохамед Реза Голзар, една от най-почитаните звезди в страната, е получил 55 000 британски паунда за тридневни снимки във филм.

Интернет: През ноември 2008 г. Иран блокира достъпа до над пет милиона интернет сайта, чието съдържание беше определено от Абдолсамад Корам Абади, съветник на главния прокурор на Иран, като неморално и антисоциално.

Twitter: Миналата година Революционната гвардия, елитна военна иранска част, нареди на хората да премахнат от Twitter всичко, което може да "създаде напрежение" или в противен случай могат да станат обект на съдебно разследване.

Facebook: Миналия май Иран блокира достъпа до популярната социална мрежа, което според критиците на местното управление беше ход, целящ да запуши устата на опозицията преди изборите през юни. Забраната за ползването на сайта впоследствие беше вдигната.

Безнравствените писатели: Министърът на културата на Иран Мохамед Хосеин Сафар Харанди предупреди писателите да не дават детайлни описания на връзки или сексуални отношения, позовавайки се на чувствителните "религиозни, морални и национални" особености на системата. Всички издания в Иран трябва да бъдат одобрявани от Министерството на културата и ислямското наставление. Издателите се оплакват от по-голяма цензура при режима на Ахмадинеджад.