Проверката на ДАНС и МВР е установила, че е имало злонамерено посегателство върху електропреносната мрежа при аварията, която остави без ток половината ни Черноморие.

До този момент извършители все още не са установени. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Двете последователни аварии на 23 юли в рамките на денонощие оставиха половината ни Черноморие без електрозахранване. Първо в 20,30 часа в четвъртък се скъса 110 киловолтов електропровод на НЕК. Втората авария стана в 10.45 ч в петък, след като от строя излезе и далекопроводът "Ахелой". Така над 500 000 туристи стояха на тъмно. Сред засегнатите от повредата са девет курорта - Поморие, Ахелой, Обзор, Св.Влас, Кошарица, Равда, Несебър и Слънчев бряг. От дружеството EVN съобщиха, че реално е прекъснато захранването на общо 56 000 абоната - предприятия, хотели и домакинства.

Освен ДАНС и МВР, своя проверка започна и енергийният регулатор ДКЕВР.

Заради аварията на електропровода "Галатея" от разпределителя EVN е била изключена и подстанцията на мина „Черно море". 120 миньори от дежурната смяна остават затворени в галерии на около 320 м под земята. Спирането на тока е прекъснало работата на вентилационните съоръжeния. Освен липсата на кислород хората са били поставени и в екстремално рискови условия - без водоотлив и без подем.

Източник: БНТ