Цената на пшеницата на световните пазари достигна днес двугодишен максимум, предвид необичайно горещото време в Източна Европа и Казахстан. Пазарът на зърното в ЕС се отвори тази сутрин при цена за тон пшеница от 211 евро, като увеличението на цената в понеделник е от 16.88 евро, предава ИТАР-ТАСС.

По данни на Financial Times, световните цени на пшеницата растат в момента с най-бързи темпове за последните 30 години. Само през юли повишението е от близо 50%.

Изданието посочва, че ситуацията на световния пазар на зърно днес се ръководи от „най-голямата суша за последните 100 години, която нанася щети на добива на зърно в Русия, Украйна и Казахстан". „Тези три държави влизат в челната десетка на най-големите износители на пшеница и са ключови доставчици за страните от Северна Африка и Близкия Изток", пише още FT.

Изданието се позовава и на мнението на специалисти, според които добивът на пшеница в Русия тази година ще достигне 40-50 млн. т., което е с 27% по-малко от миналогодишната реколта. В този ред на мисли, не е изключено Русия да наложи контрол над износа на зърно, посочва още изданието.