Само за последните дни около 40 американски милиардери последваха призива на Бил Гейтс и Уорън Бъфет да дарят половината си състояние за благотворителност. Между тях са Тед Търнър- основател на Си Ен Ен, Лари Елисън от Oracle, Майкъл Блумберг-кмет на Ню Йорк и режисорът Джордж Лукас.

От своя страна кампанията срещна критика от най-богатия човек в света според Forbes, който заяви, че „никой не може да каже със сигурност, че тези средства ще бъдат изразходвани по правилния начин от хората, в чиито ръце ще попаднат" и каза, че по-добрия вариант е те да се дават за значими социални програми, в които се знае къде и за кого отиват.

Германските милиардери пък се включиха в оживена дискусия в страната в полза на едното или другото решение.

Според Германската асоциация на благотворителните фондове, милиардерите могат да дадат много положителен сигнал с даренията си. Според премиера на Саксония- Анхалд Волфганг Бемер обаче „ крайното неравномерно разпределяне на богатството в обществото трябва да се изравни за сметка на данъчното облагане, а не на лични пожертвования".

Зелените в германския парламент също смятат, че „намерението на американските милиардери е достойно за похвала", но няма да подобри социалната инфраструктура и повишаването на данъците за богатите ще има по-добър ефект.

Експертът по бюджета на социалдемократите в германски парламент Карстен Шнайдер пък смята, че в Германия за съжаление подоен пример за социална отговорност на богатите няма.

В общи линии спорът в Берлин се пренесе от въпроса на филантропията на милиардерите във въпрос за повишаване на данъците на богатите. А през това време те не бързат да даряват каквито и да е пари.