Европейският съюз иска в бъдеще да събира собствени данъци. Европейският комисар по бюджетните въпроси Януш Левандовски ще направи смело предложение на страните-членки на ЕС през септември, съобщава „Файнейшъл Таймс Дойчланд". Левандовски иска чрез постъпленията от данъци върху въздушния транспорт и върху финансовите трансакции директно да се вливат в бюджета.

Освен това Брюксел иска да събира приходите от търга с права за въглеродни емисии. Тези предложения и опции за данъци ще бъдат представени на страните-членки официално през септември. Със собствени данъци бюджетът на ЕС ще може да се откъсне от отделните страни-членки.

Предложението е политически конфликтно. Досега повечето страни-членки отхвърляха нов собствен европейски данък. Бюджетът в Брюксел до момента се захранва от преводи на суми от правителствата. Делът на Германия за 2010 г. възлиза на около 21 млрд. Страните-членки трябва да превеждат в Брюксел установен процент от своя ДДС и от БВП. Също така ЕС има традиционно и митнически приходи, информира europe.bg.

Това, че бюджетният комисар сега се осмелява за ново предложение, е свързано с мерките за спестяване на отделните държави, които с удоволствие ще редуцират своя принос за финансирането на ЕС. „Много страни искат да бъдат облекчени. Това дава повод да се мисли за собствени постъпления, които не зависят от финансовите министри.

Ако ЕС има повече свои приходи, паричните преводи от националните бюджети могат да спаднат, каза Левандовки. „Чувам от много столици, включително някои важни като Берлин, че на драго сърце ще намалят приноса си".

Източник: Insurance.bg