Въпросът кой работи повече - мъжете или жените, се оказа по-сложен и нееднозначен, отколкото традиционно се мисли. От една страна стоят служебните, а от друга домашните задължения, грижите за децата и семейството от една страна, а от друга- стремежът към израстване в работата.

И така кой от двата пола работи повече?

У дома

Прието е да се смята, че жените имат повече домашни задължения отделно от работата си и в крайна сметка работят повече от мъжете. Според Лондонския институт по икономика обаче нещата не стоят точно така. От една страна, защото съвременните мъже поемат част от домакинската работа, от друга- защото докато един в семейството полага повече грижи за бюджета, другия отговаря повече за дома. Според учените така „домашният резултат" е равен

На работа

Жените започват да градят кариера с много висока степен на ентусиазъм за разлика от мъжете, които са по-склонни да започват работа от чиста необходимост, показа друго изследване сред служителите на 9 големи британски компании, реализирано от университета в Портсмут.

Постепенно женският ентусиазъм също отслабва, но не толкова колкото при мъжете.

Така дори и пред пенсия дамите остават много по-активни, отколкото мъжете, чийто ентусиазъм за работа става най-силен непосредствено преди пенсия. Така че в служено отношение, дамите печелят,

но...

жени, които работят на добре платена работа и са съгласни да й отделят над 50 часа седмично, все пак са по-склонни да отстъпят от кариерните си амбиции заради семейството.

Проучване след 25 хил. американки показа, че 42% от жените са готови да напуснат работа, ако мъжът им работи над 60 часа и нямат време да са заедно. 80% от жените биха напуснали, ако работата им пречи на грижите за децата. Така че по критерий „постоянство" резултатът е в полза на мъжете.