Президентите на Колумбия и Венецуела, Хуан Мануел Сантос и Уго Чавес решиха да възстановят дипломатическите отношения между двете страни, скъсани миналия месец. Това обявиха двама президенти в обща декларация, разпространена след срещата им в колумбийския град Санта Марта, съобщиха световните агенции.

Двамата президенти "се споразумяха да възобновят двустранните връзки, като възстановят дипломатическите отношения между двете страни, на основата на прозрачен и директен диалог", се посочва декларацията.

Венецуела скъса дипломатическите си отношения с Колумбия на 22 юли, след като Богота обвини Каракас, по време на среща на Организация на американските държави, че дава убежище на своя територия на 1500 бойци от бунтовническата група Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).

Венецуела окачестви като лъжа представените от Колумбия документи в подкрепа на обвиненията и заяви, че те показват "войнствените" намерения на тогавашния президент Алваро Урибе.

На пресконференция след продължилите над три часа разговори Чавес заяви, че неговото правителство не оказва подкрепа на колумбийските бунтовници, нито на терористите, нито на наркотрафикантите и не допуска присъствието им на венецуелска територия.

Двамата президенти обявиха също мерки за нормализиране на търговските отношения чрез създаване на пет двустранни комисии, включително за съвместно развитие на инфраструктурата и на социалните инвестиции в граничните зони.

Преди година Чавес реши да замрази търговските връзки с Колумбия след като стана известно, че тя се готви да предостави 7 бази на своя територия за американската армия. По данни на Богота в резултат на това решение двустранният стокообмен е спаднал със 70%.

Източник: БНР