Най-големият световен производител на автомобили - щатската компания General Motors обяви вчера печалба в размер на 1.3 млрд. долара за тримесечието между април и юни. Това бе второто поредно тримесечие на печалба за компанията.

През изминалата година компанията отбеляза загуба от близо 13 млрд. долара през сравнимото тримесечие на годината.

С добрия резултат за второ тримесечие печалбата на компанията за полугодието възлиза на 2.2 млрд. долара. Положителен ефект са имали действията по преструктуриране и намаляване на разходите на компанията.

Правителството на САЩ получи дял от 61% от компанията в замяна на 43 млрд. долара, за да може тя да продължи да съществува.

Вчера в щатските медии изтече информация, че компанията планира първично публично предлагане за набиране на между 12 и 16 млрд. долара.

Това се очаква да е второто най-голямо първично публично предлагане в щатската история.

Документът, в който се описват подробностите относно първичното публично предлагане, е от 500 страници и се очаква да бъде оповестен утре.

Най-голямото първично публично предлагане в щатската история бе това на издателя на кредитни карти - Visa Inc., в което бяха набрани 19.7 млрд. долара през март 2008 година.

GM има подсигурена револвираща кредитна линия в размер на 5 млрд. долара от група, в която влизат 15 банки.

В спряганите имена, които се очакват да осъществят публичното предлагане, влизат Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp. и Credit Suisse Group AG.