„Очаквам повишената активност, която наблюдаваме на БФБ през последните няколко борсови сесии, да продължи и днес, но с оглед търговията на международните пазари е малко вероятно индексите да отбележат нови повишения", коментира Борислав Симеонов, брокер в Делтасток, за Profit.bg.

Той припомни, че днес предстои НСИ да обяви експресни оценки за брутния вътрешен продукт на страната за второто тримесечие, като „евентуални добри данни биха могли да окажат позитивно влияние върху търговията", каза в заключение брокерът.

Индексът на българските „сини чипове" SOFIX не падна и вчера въпреки негативното начало на борсовата търговия в четвъртък. Именно дневните колебания и положителният завършек за индекса през последните борсови сесии станаха отличителен белег на търговията тази седмица.

Повишението на SOFIX в четвъртък бе от 0.05%, на 394.67 пункта. На положителна територия приключи и BG 40, който увеличи стойността си с 0.07%, до 112.37 пункта.

Под нивото си от сряда обаче останаха останалите два индекса на БФБ - BG REIT (-0.55%, 40.12 пункта) и BG TR30 (-0.12%, 295.39 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.36 млн. лв. През деня се сключиха сделки за акции от 58 емисии. Поскъпване имаше при 26 от книжата. През деня бяха изтъргувани 4 150 акции от капитала на КТБ, като цената затвори без промяна на 61.5 лв. за лот.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!