Първата в историята жена-гондолиер се появи на световно известните канали на Венеция и сложи край на многовековното господство на мъжете в тази легендарна професия, съобщи в петък венецианският вестник Il Gazzettino.

Това е 24-годишната майка на две деца Джорджиа Босколо, която издържа успешно в четвъртък последния изпит в специализираното училище и бе вписана в официалния списък на гондолиерите на знаменития град на вода.

Джорджия премина през пълния курс на обучение в спец училището, в което попадна преди година по добро стечение на обстоятелствата, изпреварвайки претендента й мъж за последното свободно място. Възможно е в това роля да е изиграла и традицията в семейството на Босколо, чиито баща Данте цял живот е прекарал на гондола.

Между другото той е на мнение, че гондолиерството си е мъжка професия, която изисква много сила. Но Джорджия уверено издържа всичките три изпита - по управление на 400-килограмова шестместна лодка, по история на Венеция и чужд език. Отсега нататък тя ще може да замества във водата болни колеги и да работи на паркинг за „водните таксита".

Босколо ще стане пълноправен гондолиер едва, когато успее да има собствена гондолиера и най-важното - лиценз, който досега са имали едва 425 мъже.

„Щастлив съм за Джорджия, която се доближи до мечтата си да е първата жена-гондолиер. Това бе и моя мечта", заяви в тази връзка бившият президент на Асоциацията на венецианските гондолиери Алдо Росо.