Еврото записа положителен старт на новата седмица спрямо долара след слухове за интерес за покупки на евра от азиатски централни банки, суверенни азиатски финансови институции и спекулации за китайски покупки на евра в ниските нива, както и от страна на европейски играчи. Бившият съветник на Китайската централна банка - Ю Йонг Динг каза, че Китай става позитивно настроен за инвестиции в Европа и Япония за сметка на САЩ. Той каза, че Китай е започнал да купува големи обеми европейските дългови облигации.

Това бяха и причините еврото да отскочи от новото си триседмично дъно в 1.2732, ударено по време на азиатската сесия, до 1.2870, в ранния следобед на европейската сесия. Като цяло пазарите остават спокойни, без ясно изразена посока, консолидирайки рязкото поскъпване на долара от миналата седмица. Вниманието на малкото играчи на форекс пазара, поради тънката, "ваканционна" търговия, остава насочено към риск-апетита на фондовите и стокови пазари, както и към поведението на дълговите пазари в Еврозоната.

Япония отчете силно забавяне през второто тримесечие, което изненада анализаторите, пише "Файненшъл таймс". Резкият спад в икономиката на Страната на изгряващото слънце се дължи на по-слабия ръст на износа, което е следствие на отслабване на финансовите стимули по света. Япония разчита основно на износ, а йената е близо до 15-годишен връх спрямо долара, което подбива възможностите на Япония на международните пазари.

Бившият известен член на японското фин. министерство - Сакакибара каза, че очаква йената да тества своя рекорден връх спрямо долара от 1995г. в 79.55 йени. Той добави, че йената ще продължи да се засилва от текущите си нива и ще остане във високи нива за известно време, но лично той не очаква да има официална японска интервенция на валутния пазар против поскъпването на йената.

По пазарите продължава да се говори, че тази седмица ще има среща на японския премиер Като с шефа на Японската централна банка - Ширакава, на която да се обсъди засилването на йената и евентуални мерки за ограничаване на тази негативна за японската икономика и японския износ тенденция. Вчерашните слаби предварителни данни за БВП на Япония за второто тримесечие може да засилят спекулациите за евентуална интервенция против йената на форекс пазара.

Днес следобед изтичат опции за USD/JPY в 85.05 за 100млн. долара и в 85.60 за 100млн. долара. Това може да окаже известен гравитиращ ефект за долара на forex пазара и да ограничи новия натиск върху зелените пари. Днес има падежи на опции за EUR/USD в 1.2820 за 300 млн. евро, 1.2740 за 300 млн. евро и в 1.2600 за 170 млн. евро, което може да окаже негативен ефект върху единната валута.

В ранните часове на тази сутрин едно евро се разменя за 1.2840/60 долара, като се забелязва известен натиск върху зелените пари. USD/JPY продължава да се търгува в тесни граници, в 85.20/30 зоната, непосредствено над важната подкрепа към 84.70.

Днес пазарът не е лишен от новини, като по-важните са текущата сметка на Еврозоната, ZEW индекс на икономическите очаквания и текущите условия за Германия и Еврозоната, индексите на потребителските цени и цените на дребно за Великобритания. Отвъд океана ще бъдат публикувани данни за строителният сектор, производствените цени и индустриалното производство на САЩ.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД