Щатският регулаторен орган CTFC, следящ фючърсните пазари, наложи глоба от 12 млн. долара на компания, търгуваща със суровини, за това, че е вдигнала цената на суровия петрол за първи път до 100 долара за барел през 2008 г.

От CTFC съобщават, че трейдър в бивше подразделение на ConAgra Foods, решен да вдигне цената на петрола до трицифрена сума в долари за барел, е отговорен за обявяването на нереална цена за основния щатски фючърсен контракт. Търговската къща Gavilon по-късно купува търговските операции на подразделението.

Глобата, която е договорена между CFTC и настоящите собственици на търговското подразделение, е наложена повече от две години след като цената на петролните фючърси скочи до рекордните 147 долара за барел, предизвиквайки разследване от страна на CFTC.

Договорката хвърля светлина върху един от по-мистериозните моменти в този ръст на цената на петрола.

В първия ден от търговията за 2008 г. - 2 януари, един контракт на петрола на цена от 100 долара се продава на пода на Нюйоркската търговска борса (NYMEX), въпреки че в електронната търговия цената е по-ниска.

В същия ден един от трейдърите на компанията заявява, че ще купува сериозно, ако цената на петрола доближи до 25 цента под 100 долара за барел. Трейдърът, чието име не се назовава, по-късно инструктира брокер на пода на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) да изпълни поръчка на цена от 100 долара. Когато друг трейдър се оплаква, че е имал поръчка, която е можело да бъде изпълнена на цена от 99.90 долара, от комисията за регулация на търговията на борсата отменят сделката за 100 долара.

На този етап трейдърите на ConAgra започват да купуват всеки контракт, предложен на пода на борсата, на по-ниската цена в опит да вдигнат пазарната цена отново до 100 долара. След като успяват да го направят, трейдърите на компания отпразнуват случая като се хвалят за сделката си на цена от 100 долара.

"Трейдърът е заявил, че CTG е дала инструкции на брокера си на пода на борсата, че компанията е искала да вдигне цената до 100 долара за барел три месеца преди 2 януари, 2008 г. и че ‘няма да позволят да пропуснат тази възможност'," казват от CFTC.

Gavilon, която е собственост на инвестиционните компании General Atlantic, Ospraie Management и Soros Fund Management, ще плати по-голяма част от глобата.

Базираната в Омаха, Небраска ConAgra, ще плати на Gavilon 4.3 млн. долара, за да избегне евентуални съдебни последици.