Инфлацията в страните с единна европейска валута поставя нови и нови рекорди заради ръста в цената на енергоресурсите, алкохола и тютюневите изделия. Въпреки покачването на цените, от ЕЦБ не планират да повишат лихвените нива скоро, поради неясните перспективи пред възстановяването на икономиката, пише РБК.

Годишната инфлация през юли в еврозоната достигна 1.7%. За сравнение цените през юни скочиха с 1.4%. По този начин увеличението във втория летен месец е рекордно от ноември 2008 г. Тогава годишното ниво на инфлацията достигна 2.1%.

Според данните на Eurostat, най-много са скочили цените на транспортните услуги, алкохолните и тютюневи изделия, както и жилищата. За разлика от тях автомобилите и телекомуникационните услуги регистрират леко понижение.

Едва ли е учудващо, но най-сериозен скок на цените бе отчетен в най-проблемната страна от еврозоната - Гърция. Там инфлацията на годишна база достигна 5.5%, изпреварвайки сериозно движенията в останалите 15 държави. Ирландия се оказа на обратния полюс, където има леко понижение при стоките и услугите - с 1.2%.

Ръстът на цените в 27-те страни от ЕС е още по-голям от еврозоната - до 2.1%. Виновник тук се оказа Румъния, в която страна показателят достига 7.1%.

Въпреки активния ръст на цените на Стария континент, от ЕЦБ не бързат с покачването на лихвените нива, заради неясното бъдеще пред възстановяването на икономиките. От една страна Германия записа рекорден ръст, но в страни като Гърция и Испания кризата още не е преодоляна.