Краят на лятото наближава и хотелиерите вече мислят какви намаления да направят, за да привлекат туристи и през есента. По Черноморието някои хотели започват да свалят цените още от понеделник. Масовите намаления обаче са от началото на септември.

Тези, които са планирали отпуската си в края на август и началото на септември, могат да се възползват от изгодни оферти

Ако в разгара на сезона в курортите северно от Варна един човек плаща между 70 и 130 лева за „ол инклузив" в 4-5 звезден хотел, през септември ще е с 20-тина процента по-малко.

„Ще намалим цените както за българи, така и за чужденци. Това ще стане най-вероятно в края на август, началото на септември", каза Дилян Тодоров, управител на хотел.

В тризвездни хотели ще може да се почива и за по 15-20 евро. Значително поевтиняват квартирите в по-малките населени места като Кранево. В момента стая в градчето струва между 30 и 50 лева.

„Предполагам, че през септември ще имаме доста добро намаление на цените, в порядъка на 10 лева нощувка на човек, като при допълнителното легло 5 лева на дете", каза Яна Георгиева, собственик на къща за гости.

Предлагат се и промоции - 7 нощувки на цената на пет. Повечето ресторанти нямат намерение да намаляват цените, но има и изключения, предимно в по-скъпите заведения в големите курорти.

„Намаляме ги, но стават вече по-ниски отколкото във Варна, понеже туристи няма и заради това. 20-30% надолу се намалят всички цени, защото туристите са малко и трябва влизат в заведенията", коментира Мирослав Добрев, управител на ресторант.

Няма да поевтинеят обаче чадърите и шезлонгите, както и морските развлечения. Има всички предпоставки за спокойна почивка през септември с все още топла морска вода.

Средно с между 20 и 30 % пада цената на нощувката по Южното Черноморие от следващия понеделник. Независимо дали става въпрос за апартамент в луксозен хотел с „ол инклузив" или за стая в къща за гости.

„Помещение от 249 лв.- двойна стая с изглед море пада на 197 лв. Отделно ние имаме ценова политика - за повече от 5 нощувки се смъква с още до 20 % от цената на това помещение. За добре дошли могат да си избират две безплатни процедури", заяви Божидар Каприев - зам.-управител, хотелски комплекс - Поморие.

С по 20 лева по-евтина вече е стаята в повечето 3 и 4-звездни хотели в Слънчев бряг, в Несебър- с 30 лева. Второ намаление с още 10 % ще има и в началото на септември.

В особено популярните сред българските туристи къщи за гости в по-малките курорти като Поморие, Созопол, Приморско, Лозенец и Царево за нощувка със закуска вместо 30 лева вече ще плащате 20. Ако не държите на климатика, цената пада с още 5 лева.

„Ние даваме бонус нощувки на клиентите, които желаят да бъдат за по-дълъг престой при нас, за децата също има отстъпки - до 7 години са на 50 % от цената на възрастен, до 12- на 70 %", заяви Марияна Полихронова - собственик, къща за гости.

Бум на летовници това лято има и в познатите от соцвреме почивни станции. Удобствата там са минимални, но и цените са без конкуренция.

„Почваме от 5 лева, стигаме до 7 лева - това лято от 7 лева не вдигаме. За 1 нощувка казваме 10 лева, защото все пак има пране, почистване. В самата стая има легла, гардероб и това е. Нямаме друго какво да предлагаме - телевизори повечето си носят почиващите", каза Таня Йорданова - управител, почивна станция.