Какво да очакваме на БФБ следващите пет дни? Това попитахме експерти от пазара.

Христо Дурев, брокер, Астра Инвестмънт

След сравнително бързия ръст от близо 10% на SOFIX, според мен в момента пазарът се намира в краткосрочна консолидация, преди задължителната "атака" на кота 400. При добра конюнктура на чуждите пазари, нищо чудно това да се случи по-скоро от очакваното.

Август не изневерява на себе си и наистина ни предлага доста по-интересна търговия, в сравнение с апатичните месеци преди това.

Инвеститорите добиват повече увереност, трупайки доказателства, че положението в страната ни съвсем не е толкова черно, колкото се приема.

Отчетите за второто тримесечие на 2010 г. са добра база за един средносрочен ръст за пазара, естествено ако не видим нещо драматично на световните борси.

Срефан Ангелов, главен брокер, Варчев Финанс

През тази седмица не очакваме някакви сериозни изменения в цените на финансовите инструменти, като е възможно в началото да имаме натиск от страна на купувачите, които предпочитат да приберат част от натрупаните си печалби, поради несигурността за движението на индексите през следващите няколко дни.

Продажбите ще бъдат посрещнати на малко по-ниски цени, но разпродажби са малко вероятни дори и при продължаване на негативните движения на международните пазари.

Все още ликвидните компании имат сериозна подкрепа от големи институционални инвеститори, които ще поддържат търсенето с цел попълване на портфейлите си. Силният ръст в цените на някои компании от групата на Химимпорт ще доведе до повишение на цените на водещи компании от другите пенсионни фондове, които трябва да догонват доходност.

Технически възходящото движение е в сила, което подкрепя очакванията за продължението.

Разбира се, един ниско ликвиден пазар крие много изненади, което го прави силно рисков, но засега бичи настроените участници са повече.

БФБ продължава да пропуска краткосрочните движения на международните пазари, което е съвсем логично поради невъзможността у нас да се търгува волатилност и акции в краткосрочен план.

Големият риск е сериозно понижение на международните индекси. Което в крайна сметка ще понижи и цените на акциите, търгувани на БФБ.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!