В Китай отменят смъртното наказание за икономически престъпления, съобщава Associated Press, позовавайки се на китайската агенция Синхуа. Поправките в Наказателния кодекс ще изключат 13 статии за икономически престъпления от углавните престъпления, наказвани със смърт. Досега смъртно наказание беше предвиждани за общо 68 престъпления.

Най-строгата присъда няма да се налага за мошеничеството, укриване на данъци, незаконно изнасяне на културни ценности и ценни метали, предвиждат промените.

Кога обаче тези поправки ще влязат в сила никой не знае. Обикновено преди приемането на закон в китайския парламент минават поне три-четири четения, а на официалния му сайт засега няма публикувано дори съобщение за подобен законопроект.

Китай, който е световен лидер по изпълнение на смъртни присъди, е постоянен обект на критики от страна на международните организации за защита на правата на човека.

През май 2010 г. Пекин направи отстъпка от строгостта си, забранявайки вземането на показния с мъчения и заплахи на свидетели и обявявайки събраните по този начин доказателства за незаконни.