Лихвите по кредитните карти в САЩ са достигнали максимална стойност от 2002 година заради закона, позволяващ на банките да налагат наказания на клиентите си, които не плащат задълженията си.

Това показват данни на компанията за икономически проучвания Синовейт (Synovate), цитирани от Франс прес. Средната лихва по картите в обращение достигна 14.69 на сто през второто тримесечие спрямо 14.05 на сто през първото.

Това е най-високата стойност откакто Синовейт води тези статистики. Най-добрите кредитополучатели (категория "прайм") се ползват от по-ниски лихви от средно 3.25 процента. Това е най-голямата разлика в лихвите между най-добрите и най-лошите платци (категория "събпрайм"), отбелязва компанията. Икономическата криза и трайната безработица са накарали американските потребители да ограничат прекомерното използване на кредитни карти.

По данни на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ прибягването до възобновяеми кредити е спаднало близо 16 процента от началото на рецесията през декември 2007 година до 819.8 милиарда долара в края на юни.

Източник: БТА